Uncategorized

Reticular Activating System (RAS)

Wist je dat we op elk moment van de dag miljarden stukjes informatie binnen krijgen via onze zintuigen? Om al die prikkels te verwerken bestaat er een ingenieus deel in ons brein dat als een soort uitsmijter werkt. Deze uitsmijter bepaalt welk deel van die miljarden prikkels je wel bewust waarneemt en welk deel niet. En dat deel heet je Reticular Activating System, ook wel de RAS genoemd. Je herkent misschien wel dat als je met iets bezig bent, dat je dan opeens veel meer soortgelijke dingen om je heen ziet. Als je bijvoorbeeld op het punt staat een nieuwe auto te kopen van een bepaald merk, dan kan het zijn dat je opeens veel meer van die auto’s ziet rijden. Of wanneer je bezig bent met kinderen krijgen, dan kan het lijken alsof opeens de hele wereld zwanger is. En dat terwijl die autos en die zwangere vrouwen er eigenlijk al die tijd al waren, maar je focus lag daar niet op en dus zag je het niet. Herkenbaar?

Je RAS filtert dus uit de hele brei van informatie precies die dingen waarvan het via jouw gedachten, intenties of overtuigingen begrepen heeft dat ze dus blijkbaar belangrijk zijn.

Als je overtuiging is dat je bijvoorbeeld heel slecht bent in presenteren, dan sluit je RAS alles wat het tegenovergestelde bewijst buiten en alles wat aansluit bij die overtuiging laat het wel door.

Als je overtuiging is dat je altijd geluk hebt, dan filtert je RAS juist alles wat aansluit bij die overtuiging eruit, waardoor je letterlijk meer bewust bent van dingen die in het laatje ‘geluk hebben’ passen. Ook die dingen waren er in het totale aanbod van stukjes informatie altijd al, alleen zie je ze pas als je RAS dat als opdracht heeft gekregen via jouw overtuigingen of intenties.

Nu je dit weet, kun je dus misschien wat bewuster bepalen waar je meer van wilt zien, zodat je RAS vervolgens dat werk voor je kan gaan doen 🙂 Daar is dus niks mysterieus aan, het is pure wetenschap.

Dit en nog veel meer komt aan bod in mijn Stress Less programma, waarvan de volgende live reeks begint op 12 maart.

Dit vind je misschien ook leuk...