rustig worden bij stress
Uncategorized

Jezelf rustig denken bij Stress, kan dat?

Rustig worden bij stress, we zijn er vaak naar op zoek. Kun je daarvoor je denken gebruiken?
Ik gooi hem er maar meteen in: Je kunt jezelf heel lastig rustig denken.

Misschien herken je dit wel: je bent onrustig, (of gewoon ronduit gestressed) en je probeert jezelf keer op keer tot rust te manen door jezelf toe te spreken. Positief denken is er per slot van rekening niet voor niets toch? Maar toch merk je dat het niet helpt, de onrust blijft..

Hier komt de verklaring:

Ons brein bestaat uit meerdere lagen (van oud naar meer recent ontwikkeld): het reptielenbrein/de herstenstam, het zoogdierenbrein/limbisch systeem en de neocortex/denkend brein. Wanneer we ontspannen zijn is de neocortex actief oftewel je kunt rationeel nadenken. Dit is dus het deel van het brein waar de geruststellende en bekrachtigende woorden gevormd worden, die prima werken wanneer je je ontspannen voelt.

Wanneer je echter last hebt van onrust of stress, dan nemen de oudere delen van het brein de regie over. Zo is bij stress het limbisch brein actief, wat verantwoordelijk is voor de vecht/vlucht respons. Stresshormonen worden losgelaten in je lichaam met een hoge hartslag en versnelde ademhaling tot gevolg. Niet gek dat je je dan onrustig voelt.

Zolang het stresssysteem aan staat is die werking sterker dan de werking van je gedachten, het vormt een soort barrière voor je rationeel denkende brein.

Het is dus zaak om eerst het stresssysteem uit te zetten, zodat de woorden je daarna wel kunnen bereiken. En daar heb je je lichaam voor nodig, niet je hoofd.

Voel maar eens: ga ineengekrompen staan of zitten en zeg tegen jezelf: ik ben super zelfverzekerd. Of loop gehaast en zeg tegelijkertijd: ik ben heel ontspannen. Dat werkt niet, je voelt je waarschijnlijk net zo onzeker of gehaast.

Andersom werkt het dus ook: Ga maar eens trots rechtop staan terwijl je tegen jezelf zegt dat je heel onzeker bent. Voelt raar toch? Je lichaam overrulet je gedachten.

Moraal van dit verhaal: als je rustig wilt worden bij stress zit bij stress zit de oplossing in je lichaam, daarna kan je hoofd volgen. En onder andere yoga kan je hierbij helpen, omdat de focus daarbij ligt op met aandacht aanwezig zijn bij wat je voelt in je lichaam van waaruit je brein kan volgen.

Lees ook: Hoe verhoog je je HRV

Dit vind je misschien ook leuk...