Stress Less - ZYN
Uncategorized

Stress Less workshops

Als je bij mij wel eens een les gevolgd hebt, dan heb je wellicht gemerkt dat ik het een grote meerwaarde vind om naast aandacht voor het lichaam ook zeker aandacht voor het brein en de geest mee te nemen. Want je kunt wel een sterk en soepel lichaam hebben, maar als je je mentaal niet top voelt kan dat je dag toch negatief beïnvloeden.
Ik heb daarom een aantal interessante workshops gepland waarin ik veel dieper op het mentale aspect in kan gaan.

Mijn achtergrond

Naast ZYN ben ik namelijk ook actief als communicatietrainer en heb ik veel voor de politie gewerkt als trainer Mentale Kracht, een programma om agenten te helpen mentaal (nog) veerkrachtiger te worden. Ook heb ik me veel verdiept in stress en (complex)trauma en ben ik nog bezig met een TRE opleiding, die specifiek gericht is op het loslaten van spanning en trauma, iets waar we allemaal bewust of onbewust last van kunnen hebben, want trauma kan klinken als iets groots, maar kan ook zitten in iets wat heel onbeduidend lijkt.  
Veel mooie dingen dus die ik in de les slechts mondjesmaat aan bod kan laten komen, maar wat zoveel meerwaarde kan hebben als je hier meer over weet. En ik deel dit heel graag met jullie in de vorm van 5 workshops die tot het einde van het jaar gepland staan.

Stress Less workshop opbouw

De opbouw van de workshops heeft een topdown karakter, oftewel we beginnen in het hoofd en dalen dan langzaam af in het lichaam. We beginnen bij het brein voor de mentale ingang tot meer rust, focus en veerkracht en eindigen bij de fysieke ingang van het lichaam om vanuit daar de lichaamswijsheid bij stress (en zelfs trauma) te verkennen. Elke workshop bestaat deels uit theorie en deels uit praktijk, dus we gaan het geleerde ook zeker toepassen op de yogamat. Alles bij elkaar dus een heel mooi totaalplaatje wat goed op elkaar aansluit, maar waarbij je ook voor losse modules kunt kiezen.

Stress Less 1: Mentale kracht deel 1

Voor topsporters is het al de normaalste zaak van de wereld: mentale begeleiding om je prestaties naar een nog hoger level te tillen. Nu denk je misschien: ‘maar uhm, ik ben geen topsporter..’ en dat hoeft gelukkig ook niet om alsnog veel aan deze kennis te hebben! Want eerlijk is eerlijk, soms voelt ons leven ook een beetje als topsport toch? In de lessen deel ik soms wel eens een aspect van dit gedachtegoed en in deze workshop kan ik hier een stuk dieper op in gaan. Denk aan antwoord op vragen als: wat is mentale kracht precies, welke rol spelen mijn gedachten en gevoelens hierin, waar bestaat het uit en hoe kan ik het inzetten, zowel op de yogamat, als ook daarbuiten in mijn werk en dagelijks leven?
Workshop datum: zondag 19 september, 10-12u

Stress Less 1: Mentale Kracht deel 2

In de workshop Mentale Kracht deel 1 komt het mentale kracht model aan bod. In workshop part 2 gaan we in op de verschillende tools die onderdeel onderdeel uitmaken van de zogenoemde mentale toolbox. Wat kun je doen om je welzijn en prestaties te verbeteren en welke van die tools past het beste bij je? We verkennen jouw voorkeursstijl en kijken naar verschillende alternatieven hiervoor die misschien nog wel veel beter voor je kunnen werken.  Onderdelen die aan bod komen zijn onder andere de kracht van visualisatie, aandacht controle en procesdoelen.
Workshop datum: zondag 10 oktober, 10-12u

Stress Less 3: Stress & Trauma

Stress, wie kent het niet? Het is bijna niet uit onze levens weg te denken en je kunt er soms best veel last van hebben. Sommige mensen lijken er echter veel gemakkelijker mee om te gaan dan anderen. Hoe zit dat? Wat is stress nu eigenlijk precies en welke rol spelen je brein en zenuwstelsel hierin? En hoe onderscheidt trauma zich hier dan van? In deze workshop gaan we dieper in op deze vragen. We zoomen in op de anatomie van stress en trauma en gaan in op de vraag waarom yoga hier zo goed tegen werkt.
Workshop datum: zondag 31 oktober, 10-12u

Stress Less 4: Zelfregulatie

Misschien heb je nog niet direct beeld bij zelfregulatie, maar waar je waarschijnlijk wel al beeld bij hebt, is het feit dat yoga iets doet waardoor je je na afloop van een les anders voelt dan voor de les. Hoe fijn zou het zijn als je dat gevoel zelf ook kunt creëren op momenten dat er geen les is? En misschien zelfs wel in een veel korter tijdsbestek? In deze workshop duiken we dieper in op wat er gebeurt in je lichaam bij de verschillende houdingen en ademhalingsoefeningen. Waarom doen we wat we doen in een les en waarom heeft dat zoveel effect? We behandelen de polyvagaal theorie en oefenen met verschillende zelfregulatie technieken, zodat je die zelf kunt toepassen op momenten van stress of onrust.
Workshop datum: zondag 21 november, 10-12u

Stress Less 5: Tension & Trauma Release Exercises (TRE)

Heb je soms last van vage spanningsklachten en heb je het gevoel dat je die spanning niet goed kwijt kunt raken? Maak dan eens kennis met TRE. TRE staat voor Tension & Trauma Release Exercises, een techniek waarmee je opgebouwde spanning in je lichaam los kunt laten. Daar waar we in de workshop Mentale kracht kijken hoe je top down met spanning om kunt gaan (vanuit je brein naar je lichaam), gaan we in deze workshop bottom up te werk, dus vanuit het lichaam omhoog naar het brein. In deze workshop doen we een aantal oefeningen om de psoas-spier (die zich bij gevaar, stress en spanningen snel aanspant, zonder dat we dat door hebben) te stretchen en te vermoeien zodat het natuurlijke spanning-loslaatmechanisme in ons lichaam zijn werk kan doen. Zo schud je de spanning letterlijk van je af en voel je je na afloop super ontspannen!
Workshop datum: zondag 12 december, 10-12u

Praktische informatie

De workshops duren steeds 2 uur en vinden plaats op de volgende data:
19 september
10 oktober
31 oktober
21 november
12 december

Locatie: De Yogaplaats, Splendorfabriek, Gorterplaats 1 in Nijmegen
Tijdstip: zondagochtend van 10.00-12.00 uur
Kosten: €40 euro per workshop of €175 als je je voor alle 5 de workshops inschrijft. Dit is inclusief thee + wat lekkers bij de thee
Max aantal deelnemers: 10

Dit vind je misschien ook leuk...