In mijn jeugd en tienerjaren heb ik veel aan ballet gedaan en ik was ik in opleiding bij de Nationale Balletacademie. Na een aantal jaar heb ik mijn spitzen aan de wilgen gehangen omdat ik de balletwereld als stressvol ervoer. En nu achteraf gezien kan ik zeggen dat het zelfs traumatisch voor me was en dat bedoel ik in de zin van een overvraagd zenuwstelsel, wat leidde tot me voortdurend alert en gejaagd voelen, altijd een knoop in mijn maag, snel in mijn hoofd schieten en mijn grenzen volledig uit het oog verloren zijn.

Omdat de spanning voor ballet altijd heel hoog was, was school – ik kan goed leren – een makkie en ik haalde hoge cijfers. Toen ballet wegviel ging ik alle stress projecteren op school, waardoor ik opeens grote twijfels kreeg of ik het wel kon. Opnieuw kon ik me dus moeilijk ontspannen en gingen mijn gedachten met me aan de haal.  

Totdat ik kennis maakte met yoga: de eerste keer op de mat was voor mij geen ‘thuiskomen’ zoals sommigen dat omschrijven: mijn lichaam kon de houdingen goed aan, maar in het stilstaan in de houding vroeg ik me alleen maar af wanneer we zouden ‘beginnen’, ik was per slot van rekening gewend te bewegen. Opnieuw had ik de focus dus op de fysieke kant liggen, want ik was niet anders gewend. Bij de eindontspanning werd ik uitgenodigd om te zien of ik mijn hartslag kon voelen in mijn vingertoppen en inderdaad, nooit eerder op gelet! Gek eigenlijk, als je zoveel beheersing over je lichaam hebt. Maar dat was allemaal voor de buitenwereld, voor het podium, het thuiszijn IN mijn lichaam was een heel ander verhaal.  

Ik leerde voelen dat ik mijn buik altijd aangespannen had waardoor mijn ademhaling niet laag in mijn buik kon komen en dus nooit helemaal kon ontspannen. Dat herkende ik van de balletlessen; ik was altijd alert, want je wist nooit wat er ging komen, had de docente een goede dag of een slechte? Ik leerde ook mijn gedachten te observeren en het waren zeker niet de meest positieve of helpende gedachten, integendeel: ik straf mezelf regelmatig genadeloos af.  

Ik begon me af te vragen waarom die mentale kant niet aan bod was gekomen bij ballet, als ik dit had geweten en mezelf en mijn spanning beter had kunnen reguleren, zou ik dan misschien niet afgehaakt zijn? Ik ben uiteindelijk International Business gaan studeren, gevolgd door de studie Opleidingskunde en een yoga docentenopleiding. Ook ben ik me verder gaan verdiepen in Trauma en op welke manier yoga daarin helpend kan zijn, omdat Yoga me, naast veel verschillende therapieën helpt om de bagage uit mijn ballet tijd op te ruimen.   

Sinds 2009 ben ik gediplomeerd Raja yogadocente en vanaf dat moment heb ik op verschillende plekken aan verschillende doelgroepen lesgegeven, variërend van jeugd tot volwassenen, in dienstverband maar ook zelfstandig. In 2015 heb ik mijn RYT500 behaald in Thailand, een internationaal erkend docentschap. Daarnaast werd ik in dat jaar door het Yoga Magazine verkozen tot favoriete yogadocent, waarna ik daar een aantal veelbekeken video’s heb mogen opnemen. Verder ben ik geschoold in Yin Yoga, ben ik bevoegd tot het geven van Trauma Informed Yogalessen en ben ik gecertificeerd TRE provider (TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises). Onlangs heb ik ook de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut, afgerond. Dus ook op het gebied van voeding en suppletie kan ik je ondersteunen in het vinden van meer ontspanning en energie.  

Ik geef yogalessen via ZYN en ook via mijn initiatief Uniform Yoga, waarbij we geüniformeerde professionals optimaal uitrusten voor hun werk in de frontlinie.   

I suffer from back pain and have been to 2 yoga classes with Sandra, wow! After the first session I noticed that my back had improved throughout the rest of the day and was less painful. After the second session, (which was very different from the first), I felt extremely relaxed, Sandra is very professional and explains everything fully, what to do, how to do it and what to expect. A fantastic experience not to be missed, if you’ve ever thought, shall I, shan’t I, just go for it, you won’t be disappointed. ~ Malcolm Borlace

Sandra geeft enorm fijn les, met oog voor de individuele cursist. Soort van rustgevende inspanning…Heerlijk! Duidelijk dat ze al vele jaren ervaring heeft en uitgeroepen tot yogadocent van het jaar! ~ Janske Rohof

 

beIn