Ga naar inhoud
ZYN – Yoga

ZYN – Yoga

Dé plek voor jouw welzyn

  • Home
  • Stress & Trauma
    • Trauma Informed ZYN
    • Stress Less
  • Yogalessen
    • Buiten ZYN – Yogalessen in Nijmegen Lent
    • Thuis ZYN – yogalessen via Zoom
    • Zwangerschapsyoga: Zwanger ZYN
      • Zwanger ZYN academy
  • Over ZYN
    • Sandra Botman
    • Bedrijfsyoga/Privéles/Workshop
    • Een weekje weg ZYN – Yogaweek
    • Foto’s & Video’s
  • Academy
    • Leden login
    • Jouw ZWANGER ZYN Academy
  • Contact
    • Privacyverklaring

B0D4B16C-7C97-4DEB-BD70-C67C69355C58

Home / B0D4B16C-7C97-4DEB-BD70-C67C69355C58

Volg ZYN op instagram

ontspannen_zyn

Zowel gedachten en gevoelens kunnen het startpunt Zowel gedachten en gevoelens kunnen het startpunt zijn. Soms roept een situatie een gedachte bij je op waar je vervolgens iets bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend wakker worden en je dan opeens bedenken dat je een belangrijke afspraak hebt over een kwartier. Die gedachte kan zorgen voor een flinke shot stress hormonen. 

Maar andersom kan ook: als je een overvraagd zenuwstelsel hebt, dan kan een geluid of geur je systeem in no time aanzetten, zonder dat daar een gedachte aan te pas komt. Als je jarenlang opgestaan bent met een gevoel van onrust, kan je zenuwstelsel zo gevormd zijn dat het ook zonder reden onrustgevoelens creëert. Ooit was dat alarm bedoeld als middel om je veilig te houden, maar nu er eigenlijk geen reden voor onrust is, kan dat te gevoelig afgestelde alarm te pas en te onpas afgaan. En dat kan weer een stroom aan gedachten oproepen: waarom voel ik dit, ik wil dit niet voelen, er is toch niks aan de hand, waarom kan ik me niet ontspannen, ok ik moet me gewoon ontspannen. En in plaats van rustiger voel je je opeens nog onrustiger.

Wat hier helpt is je wat meer bewust worden van wat er gebeurt: de gedachten die er zijn beluisteren en de gevoelens die er zijn bekijken. Want pas als je je bewust wordt van wat er precies gebeurt, kun je er iets aan veranderen en die betovering doorbreken. 
📷 @yogasauvage 
.
.
#hetantwoordopstress #stress #onrust #spanning #ontspanning #acuutvschronisch #alarm #zenuwstelsel #sympaticus #parasympaticus #denken #voelen #kipofei #relax #loslaten #autonoomzenuwstelsel #stresskip #zyn
Het ding met het ervaren van veel onrust is dat je Het ding met het ervaren van veel onrust is dat je gedachten en gevoelens met elkaar in een vicieuze cirkel terecht komen. Je voelt onrust en daar ga je vervolgens over nadenken, wat stress gerelateerde gedachten kan oproepen. En als je stressvolle gedachten denkt, dan reageert je lichaam daar vervolgens weer op met nieuwe overlevingsenergie, omdat het jou veilig wil houden. Zolang je geen helder onderscheid voelt tussen dat wat je denkt en dat wat je voelt, zal die cirkel zich heel makkelijk kunnen blijven herhalen, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je hier nooit uit gaat 
komen. In de cyclus spelen gedachten en gevoelens dus allebei een rol. 

De vraag is welke van de twee het eerste komt: een angstgedachte waar je lichaam op reageert of een angstgevoel dat vervolgens angstgedachten oproept? Hoe ervaar jij dat? 
📷 @yogasauvage 
.
.
#onrust #angst #gedachten #gevoelens #anxiety #alarm #stress #stresskip #gevoel #knoopinjemaag #onderbuikgevoel #angstgedachten #vicieuzecirkel #psychologie #spanning #zyn #bodybased #lichaam #geest #ontspanning #takeiteasy #neuropsychologie
Misschien herken je dit ook: je voelt je onrustig Misschien herken je dit ook: je voelt je onrustig en wilt je eigenlijk gewoon weer ontspannen voelen. Maar hoe meer je dit wilt, hoe verder weg die rust opeens lijkt, sterker nog de onrust lijkt alleen maar toe te nemen. Lees hier waarom we die onrust eigenlijk ervaren.
.
.
#onrust #angst #piekeren #doemdenken #doemscenario #paniek #brein #lichaam #overleven #survival #zyn #hyperalert #knoopinjemaag #neverendingstory #breinleren #stressless
Het was pas bij lichaamsgerichte therapie dat ik m Het was pas bij lichaamsgerichte therapie dat ik meer van binnen ging voelen. Daar verliet ik mijn comfortzone door bijvoorbeeld heel hard op een blok te rammen en erbij te schreeuwen. Eens niet met volledige controle door het leven gaan dus. Ik voelde me achteraf kilo’s lichter. En door mezelf steeds meer in trauma te verdiepen kon ik ook steeds beter begrijpen wat er van binnen gaande was. 

Dat het pleasen van een balletdocent ook een vorm van coping is en dat dat geen bewuste keuze was, maar een 
manier om met dat gevoel van onveiligheid om te gaan. Dat weinig gevoel in je lichaam hebben een logisch gevolg daarvan is, zelfs als je dus een perfecte lichaamsbeheersing hebt. 

Alles wat ik leerde over stress en trauma vanuit een neurobiologisch perspectief kon enerzijds tegemoet komen aan mijn behoefte aan het begrijpen van het waarom achter dingen en anderzijds bood het me de ingang tot het anders ervaren van yoga. Weten hoe yoga precies werkt, maakt dat ik er meer van voel en er meer van toepas. 

En voor mij is de kers op de taart TRE: een lichaamsgerichte vorm van spanning loslaten die uitlegbaar en heel ‘aards’ is. Een vorm van loslaten die je zelf alleen maar faciliteert en dus niet controleert. De ultieme vorm van het loslaten van controle dus eigenlijk, waardoor er meer ruimte voor het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn ontstaat. Ik vind dit de perfecte aanvulling op yoga, vooral als je niet alleen op zoek bent naar meer rust, maar ook naar het loslaten van opgeslagen trauma in je lichaam, op een luchtige, niet-zware manier. 

Op 4 juni van 9.30-12.00 geef ik een workshop waarbij je kennis kunt maken met TRE. En er zijn nog een paar plekjes vrij 🙌🏻
📸 @yogasauvage
Ik heb menig therapeut versleten, veel tests ingev Ik heb menig therapeut versleten, veel tests ingevuld over wat we met mij aan de hand was en me ook vaak onbegrepen gevoeld. Het lukte  me niet om de suggesties uit een therapie sessie toe te passen, hoewel ik zelf ook wel begreep dat bijvoorbeeld ‘gewoon je grenzen aangeven’ zou kunnen bijdragen aan me beter voelen. Ook vond ik super moeilijk om antwoord te geven op de vraag hoe ik me voelde. Dat onvermogen maakte dat ik het idee had dat ik zelfs het simpelste al niet kon, namelijk antwoord geven op een vraag. Nog meer falen dus. Waarom hadden anderen wel baat bij therapie en ik niet? 
Niet eens zo heel lang geleden ging er een wereld voor me open toen ik meer leerde over trauma, het effect ervan op je zenuwstelsel en dan met name de polyvagaal theorie, waardoor er bij mij veel kwartjes vielen. Ik was zo bevroren dat het logisch was dat ik niet bij mijn gevoel kon. En ook logisch was dat een woordelijke suggestie geen zoden aan de dijk zette. De oplossing zat namelijk niet in mijn hoofd/denken, maar in mijn lichaam. Door oefeningen gericht op mijn lichaam te doen, kon in mijn hersenen het vermogen tot voelen ook weer geactiveerd worden. Deze uitleg had ik zo nodig, waardoor het oefenen niet meer ging om het wel of niet goed doen volgens wat ik dacht dat de meetlat van de therapeut was, maar veel meer om mijn eigen ervaring. Niks ten nadele van die therapeuten overigens, want voor heel veel andere mensen werkt het gewoon heel goed. Ik denk alleen dat het mooi zou zijn als lichaam en zenuwstelsel ook onderdeel zouden worden van reguliere therapie, omdat we nou eenmaal niet alleen uit een hoofd, maar ook uit een lichaam bestaan. 
Herkenbaar?
📸: @yogasauvage
BUITEN ZYN Het seizoen is geopend: yogales op het BUITEN ZYN
Het seizoen is geopend: yogales op het mooiste plekje van Nijmegen❤️ start je ochtend ontspannen in de buitenlucht, daar profiteer je de rest van de dag van, pinky promise! 
Alle info vind je via de link in bio.
Twee yogaweken zijn voorbij gevlógen! En wat ware Twee yogaweken zijn voorbij gevlógen! En wat waren ze mooi, twee heel verschillende groepen, en allebei geweldig. Dagen gevuld met yoga, boeken lezen, wandelingen, mooie gesprekken, heerlijk eten, prachtige stadjes, slappe lach, veel knuffels, af en toe een traantje en mooie nieuwe vriendschappen. 
Voor mij was het de eerste keer om zo’n week te begeleiden en ik heb er zo van genoten! Het bracht me energie, terwijl ik ervoor gewaarschuwd was dat het ook veel energie kon kosten. Dankzij de kookkunsten en gastvrijheid van mijn lieve schoonfamilie hoefde ik me alleen maar om de yogalessen te bekommeren en dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu met zoveel dankbaarheid weer terug naar Nederland kom. Volgend jaar weer!
Stress, wie kent het niet? Het is bijna niet uit o Stress, wie kent het niet? Het is bijna niet uit onze levens weg te denken en je kunt er soms best veel last van hebben. Sommige mensen lijken er echter veel gemakkelijker mee om te gaan dan anderen. Hoe zit dat? Wat is stress nu eigenlijk precies en welke rol spelen je brein en zenuwstelsel hierin? En wist je bijvoorbeeld dat fight, flight en freeze niet allemaal uit dezelfde stress-koker komen?

En hoe onderscheidt trauma zich hier dan van? Bij trauma denken we vaak aan grootse, hele erge gebeurtenissen. Maar ook als je niet zulke ervaringen hebt, kan het toch zo zijn dat je niet zo ontspannen door het leven gaat als je zou willen en je eigenlijk meer op de overleef-stand staat. Stress en trauma veranderen zichtbaar hoe je brein functioneert en daarmee dus ook hoe je het leven beleeft. En het goede nieuws is dat we hier zelf invloed op uitoefenen.

In de Stress Less workshop van zaterdag 16 april leer je er meer over. We zoomen in op de anatomie van stress en trauma en gaan in op de vraag waarom yoga hier zo goed tegen werkt.
Foto: @yogasauvage 
.
.
#stressless #workshop #stressreductie #trauma #zyn #yoga #wetenschap #breinleren #triunebrain #fightflightfreeze #stressuitgelegd #rolvanyoga #omg
A F T E L L E N ! Over twee weken vertrekken we ri A F T E L L E N !
Over twee weken vertrekken we richting de Yogabarn in Frankrijk om alles in gereedheid te brengen voor de twee yogaweken. Met de regen hier echt iets om naar uit te kijken en aan de ontvangen reacties te lezen zijn we niet de enigen ☺ 
Stel je maar eens voor:

Je wordt wakker met het geluid van vogeltjes en de zon die een beetje tussen de luiken door naar binnen piept. Je stapt uit bed en loopt naar beneden voor een kopje thee en wat vers fruit en kijkt op het terras uit over de tuin waar de dauw nog op het gras ligt. 
Om acht uur stap je de YogaBarn binnen waar de kaarsjes aan staan en een zacht muziekje klinkt, waar alles al klaar ligt voor de ochtend yogales: een activerende les gecombineerd met meditatie waarna je je heerlijk soepel en energiek voelt. 
Dan staat het ontbijtbuffet voor je klaar, met broodjes, yoghurt, eitjes of havermout, net waar je trek in hebt. 
Dan heb je de hele dag nog voor je en kun je afhankelijk van waar je zin in hebt op pad naar een stadje in de buurt, een wandeling maken of lekker in de hangmat een boekje lezen. Aan het einde van de middag rol je je matje uit op het veld bij het zwembad voor een ontspannende yogales of een verdiepende workshop en dan staat daarna het driegangen diner alweer voor je klaar. De dag sluit je samen af met een yoga nidra of meditatie waarna je volkomen relaxed je bed in stapt met het vooruitzicht dat dit nog de rest van de week zo doorgaat. Een recept voor een ontspannen week, helemaal voor jou, hoe heerlijk is dat!

De eerste week is vol, maar je kunt er nog bij zijn in de week van 1 tm 7 mei. Klinkt dat je als muziek in de oren, boek dan snel je plekje. Lig jij straks lekker mooi in die hangmat :)

PS voor de late birds: je boekt nu je plekje met €50 korting!
Laad meer Volg op Instagram

Volg ZYN op Facebook

Volg ZYN op Facebook

Bedrijfsinformatie

ZYN-Yoga is onderdeel van Sense for Skills
Kvk: 54712777
info@zyn-yoga.nl
Tel: +31(0)6-41209856

Copyright 2022 - ZYN Blossom Feminine | Ontwikkeld doorBlossom Thema's.Mogelijk gemaakt door WordPress.