TRE stress

Verminder je stress met Stress Less

Herken je jezelf hierin? 

 • Je hebt vaak een opgejaagd gevoel maar weet niet waarom
 • Je slaapt minder goed dan je zou willen
 • Het lukt je niet goed om te ontspannen
 • Je hoofd staat altijd aan
 • Je zit niet helemaal lekker in je lijf
 • Je wilt weten wat je kunt doen om je rustiger te voelen
 • Je probeert wel positief te denken maar het lijkt maar niet te werken
 • Je hebt al het een en ander aan therapieën geprobeerd maar de oplossing voor je onrust nog niet gevonden
 • Je wordt altijd heerlijk rustig van yoga en vraagt je af waarom dat zo goed werkt
 • Of je hoort regelmatig dat yoga zo goed voor je zou zijn, maar je twijfelt of en waarom dat zou helpen 
 • Je wilt alles leren over (de achtergrond van) stress en vooral hoe je die zelf kunt verminderen
 • Je bent op zoek naar een totaaloplossing voor je stress; niet alleen dingen weten, maar ook fysiek iets kunnen doen
Stress Less

Dan is Stress Less helemaal gemaakt voor jou!

Stress Less - ZYN

Opbouw Stress Less programma

De opbouw van de cursus heeft een topdown karakter, oftewel we beginnen in het hoofd en dalen dan langzaam af in het lichaam. We beginnen bij het brein voor de mentale ingang tot meer rust, focus en veerkracht en eindigen bij de fysieke ingang van het lichaam om vanuit daar de lichaamswijsheid bij stress (en zelfs trauma) te verkennen. Elke sessie bestaat deels uit theorie en deels uit praktijk, dus we gaan het geleerde ook zeker toepassen op de yogamat. Alles bij elkaar dus een heel mooi totaalplaatje waarmee je een uitgebreide toolbox meeneemt met dingen die je altijd en overal kunt toepassen.

Sessie 1: Brein black box

Ons brein doet fantastisch werk voor ons, alles wat we aangeleerd hebben kan op een gegeven moment automatisch gaan, zodat we niet meer bij elke stap die we zetten hoeven na te denken over hoe we ons been optillen en onze voet weer neerzetten. Dan zou er verder weinig uit je handen komen. Maar wat nou als zo’n automatisch proces leidt tot stress? Hoe zit dat en nog veel interessanter: hoe kun je daar verandering in brengen en welke rol spelen je gedachten hierin? Het antwoord op die vragen staat centraal in de eerste sessie.

Stress Less 1
Stress Less 2

Sessie 2: Mentale Kracht

 In sessie 2 gaan we in op de verschillende tools die onderdeel onderdeel uitmaken van de zogenoemde mentale toolbox, die ook door topsporters gebruikt worden om soms bijna bovenmenselijke prestaties neer te zetten Wat kun je doen om je welzijn en prestaties te verbeteren en welke van die tools past het beste bij je? We verkennen jouw voorkeursstijl en kijken naar verschillende alternatieven hiervoor die misschien nog wel veel beter voor je kunnen werken.  Onderdelen die aan bod komen zijn onder andere de kracht van visualisatie, de kracht van gedachten, aandacht controle en procesdoelen.

Sessie 3: Stress & Trauma

Stress, wie kent het niet? Het is bijna niet uit onze levens weg te denken en je kunt er soms best veel last van hebben. Sommige mensen lijken er echter veel gemakkelijker mee om te gaan dan anderen. Hoe zit dat? Wat is stress nu eigenlijk precies en welke rol spelen je brein en zenuwstelsel hierin? En hoe onderscheidt trauma zich hier dan van? In deze sessie gaan we dieper in op deze vragen. We zoomen in op de anatomie van stress en trauma en gaan in op de vraag waarom yoga hier zo goed tegen werkt.

Wist je trouwens dat je bij ZYN ook terecht kunt voor 1:1 trauma yoga sessies?

Stress Less 3
Stress Less 3

Sessie 4: Zelfregulatie

Misschien heb je nog niet direct beeld bij zelfregulatie, maar waar je waarschijnlijk wel al beeld bij hebt, is het feit dat yoga iets doet waardoor je je na afloop van een les anders voelt dan voor de les. Hoe fijn zou het zijn als je dat gevoel zelf ook kunt creëren op momenten dat er geen les is? En misschien zelfs wel in een veel korter tijdsbestek? In deze sessie duiken we dieper in op wat er gebeurt in je lichaam bij de verschillende houdingen en ademhalingsoefeningen. Waarom doen we wat we doen in een les en waarom heeft dat zoveel effect? We behandelen de polyvagaal theorie en oefenen met verschillende zelfregulatie technieken, zodat je die zelf kunt toepassen op momenten van stress of onrust.

Sessie 5: TRE

Heb je soms last van vage spanningsklachten en heb je het gevoel dat je die spanning niet goed kwijt kunt raken? Maak dan eens kennis met TRE. TRE staat voor Tension & Trauma Release Exercises, een techniek waarmee je opgebouwde spanning in je lichaam los kunt laten. Daar waar we in de sessie Mentale kracht kijken hoe je top down met spanning om kunt gaan (vanuit je brein naar je lichaam), gaan we in deze workshop bottom up te werk, dus vanuit het lichaam omhoog naar het brein. In deze sessie doen we een aantal oefeningen om de psoas-spier (die zich bij gevaar, stress en spanningen snel aanspant, zonder dat we dat door hebben) te stretchen en te vermoeien zodat het natuurlijke spanning-loslaatmechanisme in ons lichaam zijn werk kan doen. Zo schud je de spanning letterlijk van je af en voel je je na afloop super ontspannen!

Stress Less 5

Deelnemers waarderen Stress Less met een 9/10!

Stress Less 3

Praktische info Stress Less

 • De Stress Less cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur bij YogaNoord in Oosterhout.
 • Kosten: €350 voor de early birds die beslissen voor 1 juli, €395 voor latere beslissers. Dit is inclusief thee + lekkers, powerpoints en als BONUS: een 1-op-1 sessie na afloop van de cursus t.w.v. €85

Data najaar 2024
Zondagen van 14.00-16.30 uur
Sessie 1: 1 september
Sessie 2: 22 september
Sessie 3: 13 oktober
Sessie 4: 3 november
Sessie 5: 24 november

Locatie: De workshops vinden plaats bij YogaNoord, Dorpsstraat 50 in Oosterhout.

Informatie ontvangen over de nieuwe workshops?

Stress Less Mailing

Wil je op de hoogte gehouden worden van updates rondom de volgende Stress Less workshops? Vul dan hiernaast je gegevens in, dan ontvang je een mailtje als er nieuws is.

Wat anderen zeggen over Stress Less

Liever individuele begeleiding?

Dan is het 3 maanden individuele traject 'Ontspan & Herstel' misschien iets voor jou!