less pms
Uncategorized

Less PMS

PMS is een onderwerp waar ik het wel met vriendinnen over heb, maar verder is het niet een onderwerp waar we over het algemeen heel uitgebreid over spreken. Toch heb ik er heel veel last van gehad en dan vooral emotioneel/mentaal. Intense boosheid, iemand het liefst iets heel ergs aan willen doen en het gevoel hebben daar totaal geen controle over te hebben. Ik ben ervoor naar de huisarts geweest die de pil voorstelde, maar dat wilde ik niet meer, omdat ik vermoed dat de depressieve klachten die ik rond mijn 19e had daar sterk mee samenhingen. Het was voor mij ook lang een raadsel waardoor ik me nou met regelmaat zo slecht voelde. Ik omschreef het alsof ik in een afgesloten boot zat zonder ramen waardoor ik niet kon zien of ik op een kalme zee, bovenop een golf of juist onderaan een golf dreef. Ik wist niet wanneer ‘de echte ik’ aan het roer zat en wanneer ik overgenomen was door de grillen van de zee. 


Psychiater

Het hielp al iets toen ik beter inzicht kreeg ik mijn cyclus en daardoor beter mijn buien kon plaatsen. Maar ze waren er nog steeds, en ook nog steeds heftig. En met een jong kind wilde ik niet zo onvoorspelbaar en daarmee onveilig zijn. Ik heb pmdd (de heftigere versie van pms) checklists ingevuld en daar kon ik ook alle – vooral – emotiegerichte vakjes aanvinken. Ik ben er twee jaar geleden opnieuw mee naar de huisarts gegaan en hij verwees me door naar de psychiater, want misschien zouden antidepressiva dan iets voor me zijn. Ik heb die afspraak gehad en daar kwamen we onder andere tot de conclusie dat ik heel streng en oordelend naar mezelf was en dat het misschien eerst een goed idee was om daar aan te werken, die anti depressiva konden altijd nog. Ik was een beetje teleurgesteld, want het voelde alsof ik toch niet helemaal serieus genomen werd. Maar nu, er op terugkijkend, denk ik dat ze gelijk had.

PMS & Trauma

Ik was al bezig met traumagerichte therapie en begon ook steeds meer te lezen over trauma en wat ik daarbij tegenkwam was dat er verbanden aangetoond zijn tussen pms/pmdd klachten en trauma. En dat vond ik een verrassende, maar ook wel geruststellende ontdekking. Want het kan toch niet de bedoeling zijn dat een biologisch maandelijks terugkerend verschijnsel voor zoveel klachten zorgt? Zo kan de natuur het toch niet bedacht hebben? 
In literatuur over trauma wordt genoemd dat trauma zich opslaat in je lichaam en zolang dat trauma nog niet verwerkt is, kan het voor klachten blijven zorgen. Dan kun je dus met de beste wil van de wereld proberen anders te eten en verschillende supplementen nemen, maar zolang dat trauma nog aanwezig is, zullen die andere dingen slechts aan de oppervlakte iets doen. 

TRE 

En nu dan het goede nieuws: ik ben inmiddels ruim 2 jaar bezig met TRE (tensions & trauma releasing exercises) waar ik nu ook anderen in begeleid en pas daarnaast ook andere stress en trauma verminderende technieken toe en ik merk sinds het laatste half jaar dat mijn pms/pmdd klachten zoveel minder zijn! Ik ben er niet volledig vanaf, maar er zijn nu al een aantal maanden geweest dat ik zit te wachten tot die heftigheid en intense woede voor mijn menstruatie me weer overneemt, maar die blijft steeds vaker uit. En dat is zo fijn om te merken. Ik voel meer controle over die gevoelens en kan het meer doorvoelen in plaats van het te uiten. Want daar zit ook een sleutel: het gaat er niet om dat alle negatieve gevoelens helemaal moeten verdwijnen, want mens zijn gaat nu eenmaal gepaard met gevoelens en emoties, maar het gaat er veel meer om dat die gevoelens en emoties gereguleerd kunnen worden. En daar zijn verschillende manieren voor, die van extra waarde zijn wanneer je snapt waarom en vooral ook hoé ze werken. Een deel daarvan komt naar voren in de Stress Less cursus en als je verder nog meer wilt weten, stuur me dan gerust een berichtje

Dit vind je misschien ook leuk...