tips voor meer ontspanning
Uncategorized

Twee tips voor meer ontspanning

Het kan soms voelen alsof je je in flink wat bochten moet wringen wanneer er een beroep op je wordt gedaan. En het lastige is dat het vaak niet eens om een beroep van een ander gaat! Nee, je bent vaak zelf degene die een groot beroep op jezelf doet, veel van jezelf vraagt, een ander niet teleur mag stellen en vooral niet mag falen.
Herkenbaar? Alleen het denken aan alles wat je goed zou moeten doen leidt al tot spanning. Als je je hierin herkent, weet dan dat je absoluut niet de enige bent!Ik snap je als geen ander, mijn brein is er na ‘jarenlange training’ 😅 ook behoorlijk goed in geworden. Gelukkig heb ik inmiddels ook veel meer kennis van wat je kunt doen om deze druk te verminderen. Denk ik er altijd aan? Zeker niet, maar wel steeds vaker.
Hierbij twee kleine tips voor meer ontspanning die een groot verschil kunnen maken:

Tip 1 voor meer ontspanning: MOVE

De meeste stressoren in ons leven zijn van mentale aard maar bouwen wel fysieke stress hormonen op in ons lichaam. Die hormonen kun je niet weg’denken’, ze moeten opgebruikt worden om je lichaam te kunnen verlaten. Daar is beweging voor nodig. Zelfs 5 minuten beweging die je hartslag verhoogt maakt al aantoonbaar verschil. Denk aan een blokje om in stevige pas na een (zoom) meeting, een paar minuten wall-sit tussen de mailtjes door of een yogales waarin een aantal zonnegroeten zitten. Dus voel je je uitgeput door de stress, kom dan juíst in beweging,

Tip 2 voor meer ontspanning: SLOW DOWN

Als je je gestresst voelt, dan kun je de neiging hebben om nog meer te gaan doen, zodat je je to do lijst zo snel mogelijk korter kunt maken. Want, zo denken we vaak, als alles klaar is, kan ik ontspannen. Helaas komt er zelden een eind aan die lijst en is er dus nooit ruimte voor ontspanning. Door te vertragen, een klein ding op een rustiger tempo te doen, de tijd te nemen voor een paar ademhalingen of bewust je omgeving in je opnemen, word je veel effectiever, omdat je zo een groter deel van je brein weer ‘online’ krijgt.

Dit waren twee tips voor meer ontspanning. Het belangrijkste om meer ontspanning in je leven te krijgen is door dit soort dingen dagelijks te doen, niet pas wanneer je er al helemaal doorheen zit. Zo train je je vermogen om jezelf te reguleren, oftewel spanning te verminderen. Als je systeem daar eenmaal aan gewend is, zal het ook makkelijker die ontspanning gaan opzoeken wanneer de druk oploopt.

Wil je je stress nog verder verminderen? Dan is het Stress Less programma iets voor jou!

Dit vind je misschien ook leuk...